Jan 16, 2012

Tips khusus untuk lelaki!

Assalamualaikum..

Let's do some sharing today! Khusus kepada para lelaki,  tips macam mana nak menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap pasangan atau nak menasihati pasangan. Maybe ramai ambik jalan mudah dengan memendamkan je sebab takut gaduh, betol tak? Cara tu tak betol sebab apa yang terpendam tu ibarat bom jangka masa. Betol ke istilah tu? Paham² sendiri lah ek. Lama² akan meletup then terjadilah break-up, divorce etc. Nauzubillah...


Ni personal view saya lah kan. Saya pun sebenarnya memang seorang yg suka memendam rasa sebab saya memang tak pandai nak meluahkan isi hati tapi saya cuba jugak walau bukan dengan cara verbal. It isn't as good as doing it verbally & I'm trying my best to improve myself. Eh cakap pasal diri sendiri pulak. Pfft...


Ok tips kepada lelaki kalau nak meluahkan rasa hati.


1) Pilih tempat & masa yg sesuai. Tempat yg romantik lagi bagus lah. Tempat romantik tu tak semestinya tempat yg mahal, paling penting ada privacy & tenang je tempat tu. Masa pulak jgn la pilih time tgh rush, ambik masa yg secukupnya, seharian pun takpe. Avoid doing the talk while driving & if possible elakkan sebarang gangguan macam bunyi henpon etc. =)


2) Paling penting use soft voice. Jangan marah² or tinggikan suara, cakap dengan lembut macam masa tengah ngorat dulu². Barulah lembut hati pasangan untuk terima teguran kamu. Lagi bagus selain bagi teguran/nasihat tu selitkan dgn pujian. Macam mana? Itu skill kena blaja bang... Hee


3) Kepada yg dah berkahwin, masa tengah luahkan ketidakpuasan hati tu peganglah tangan isteri & look into her eyes. Bukan susah nak cairkan hati seorang wanita kalau tau caranya, tak perlu wang ringgit harta benda. ;)


4) Whatever you are trying to say, for any reasons, NEVER, NEVER, NEVER compare your girls to anyone else! Kalau kamu buat camtu bukan akan selesai masalah tapi akan menambahkan lagi. Tak kiralah sape orang yg kamu compare tu, so don't try this at home or anywhere else. Memang mudah memaafkan tapi tak mudah melupakan.

5) After dah luahkan isi hati tu & si dia berkemungkinan besar akan rasa kecewa, sedih etc. kamu buatlah something yg romantik  sebagai follow-up. Buat surprised candlelight dinner ke, bagi hadiah ke. Oh romantiknya... Boleh pengsan pasangan kamu tuh tawu! =D


6) Yg terpaling penting (ok sori merosakkan bahasa)banyakkan berdoa. Allah yg 'memegang' hati² kita so mintaklah pada Dia supaya lembutkan hati pasangan kita untuk terima teguran & nasihat kita & bukakan pintu hati dia untuk berubah ke arah kebaikan. Kalau kita mintak ke arah kebaikan insyaAllah Dia tak akan hampakan kita. 

Perempuan ni memang mudah cair. Saya yg keras hati ni pun mudah cair, apatah lagi wanita² lain. Dengan soft voice pastu suami pegang tangan pulak kompem cair punya lah. Hihih tak sabanye nak kawen.. ;p


Tak rugi pun beromantika dgn pasangan asal tak melampaui batas bg yg belum berkahwin
Gambar hiasan semata

GOOD LUCK GENTLEMEN!

12 otobots membebel:

HalaTuju said...

Tips yg bagus ni..hehe tq2

Wani Sakri said...

@HalaTuju lelaki & wanita kn sering merungut susah nk paham each other.. mungkin dgn cara ni boleh membantu sket ;p

penulisM said...

Tips yang best tapi ceq tak ada pasangan lagi. Kui3.. tapi selalu jugaklah dengar luahan perasaan dan tekanan member (perempuan). kih3..

Post terbaru: Luahan cinta youtube

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

lelaki harus baca neh.
susah sgt nak dapat lelaki yg romantik zaman skrg neh. huhuhu

Wani Sakri said...

@♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ kan? mmg susah =(

Jasman said...

susah la...lg2 pompan yg anak bongsu...manje sangat...xleh kene tgor...hehe

AiedaHaliena said...

Salam, entry ni besttt !!
hehe :D

Wani Sakri said...

@Jasman hee mmg susah nk tegur sape2 pn, kne guna cara yg btol.. lain org lain caranya =D

Wani Sakri said...

@AiedaHaliena hikhik

iyra zyra said...

hye . :)
entri nyh bes lorh .wink3 :)

iyra zyra said...

hye .bes sgt entri nyh .wink3 :)

Wani Sakri said...

@iyra zyra see guys? most girls agree with this ;p