Jul 21, 2011

My New Friend | How We Met



Salam ols.


Al-kisahnya begini, hari tu abg BB terkena gangguan makhluk halus hingga dia tak dapat pegi keje seminggu plus. Utk mengelakkan sebarang tindakan disiplin, tambahan pula dia baru je start keje, abg BB pn pegi la klinik utk dapatkan MC. Dia cakapla kt MA (Medical Assistant) tu dia rasa pening bla bla bla. Panjangla kisahnya kt klinik tu, doktor takde la, borang MC abes la etc... 


Dipendekkan cite, MA tu bagi la abg BB paracetamol (PCM) atau lebih femes dgn nama Panadol & Cinnarizine. MA tu tulis Cinnarizine je, tak tulis ubat tu utk apa. Memandangkan BB amek kos Farmasi, abg BB tanya la BB ubat tu utk apa. BB pn tak pasti, so BB tanya la Mr Google. Banyak gak la indications atau kegunaan si Cinnarizine nih, BB pn tak pasti MA tu bg utk tujuan yg mana satu. Salah satu kegunaan yg BB ingat ialah as antihistamine, untuk allergic reaction lah senang cite. Kalau nk tau lebih lanjut sila tanya Mr Google, kalau rajin sila selak buku. Ngeee.. http://matcuoi.com


Keesokannya BB diserang sinusitis (resdung) & melarat the day after sampai BB nangis bila Papa tanya. Oh that is so typically me (bak kata Britney Spears). Hihih... Bukan manja, tp mmg sensitip kalau dgn parents. Tanya sket je dh nangis. http://matcuoi.com Yg plg best, siap dapat lesen besar, Papa cakap tak payahla menyapu, menyeksa diri sendiri (sbb BB sgt alah pd habuk). http://matcuoi.com Tp klau tak menyapu sama jgk exposed kt habuk yg tak disapu tu kn? Haihh whateva lah... 


Disebabkan tak tahan sgt BB pn teringat la ubat abg BB yg antihistamine tadi tu. Byk kali gk BB pk sbb tak pasti ubat tu sbenanye utk apa. Selalunya kegunaan sesuatu ubat tu bergantung jgk kepada dose atau sukatan/kandungan ubat tu. BB pn tanya la pd lecturer BB menerusi SMS yg berbunyi (eh SMS ada bunyi ke? Diamlah, baca je..)http://matcuoi.com  


BB: Salam puan, kalau selsema alahan resdung bole tak amek cinnarizine?


Tunggu punya tunggu, hidung & tekak dh tak tertahan sakit & tak selesanya so BB telan sebiji Cinnarizine. Lebih kurang seminit pastu, "lalalalalalala".... (Bunyi message masuklah)


Lecturer: Takleh, tu ubat pening.
BB: Owh ingatkan antihistamine.
Lecturer: Cetirizine antihistamine.
BB (dlm hati): Nasib baik bunyi dekat² (pdhal tak penah dengar pn ubat Cetirizine tuh)


And nasib baik jgk la ubat tu tak memberikan apa² kesan tak baik. Alhamdulillah. Malam tu sebelum tido BB telan 2 biji PCM. Tido tak lena, terganggu oleh nasal congestion (hidung tersumbat) & batuk.


Keesokan harinya Papa bawak balik ubat, bagi kt BB. BB terus tgk label kt strip, Cetirizine (active ingredient ye bukan brand ubat tu). "Hah jumpa pn kau Cetirizine!" bisik hati BB. Hihih BB pn bercerita lah kpd Papa, abg & semua yg ada kt situ. Ha tu jelah citenye, jgn marah. Hihih... Kalau tak paham buat² paham je. http://matcuoi.com


That's how I was introduced to my new friend, Cetirizine! Lepas makan ubat tu alhamdulillah ketidakselesaan semakin berkurang, cuma batuk je. Hopefully pasni BB takyah risau lg nk menyapu, makan udang etc.. 


Dear Cetirizine, please be nice to PCM. She's my best friend. http://matcuoi.com  


BB selalu sakit kepala, genetik kot sbb semua dlm family BB cmtu. Stok PCM mmg selalu ada kt rumah & kt hostel juga. Memangla tak elok tp selagi tak makan PCM mmg takkan elok, 1 keje pn tak dapat buat. Maybe ada yg ckp mindset la apa la, tak kesahlah kn. Sendiri tanggung sendiri tau. Hehe peace~ http://matcuoi.com  

2 otobots membebel:

amir aizat said...

oh ini pun bestfriend saye jugak,hihi

bumbleB said...

yg mane tu aizat? =P