Aug 7, 2011

30 Hari Mencari Cinta #6 | Umbai

Sahur -
Berbuka Sate + Murtabak + Nasi putih + Ikan pari bakar + Ikan jenahak masak stim + Sotong celup tepung + Ketam masak merah + Sayur goreng + Tembikai ais + Nescafe o ais


Hari keenam ini sgt best! Lihatlah menu berbuka saya. http://matcuoi.com Entry pun panjang, sekadar catatan memori.


Ktorg berbuka kt restoran ikan bakar terapung kt Umbai. Eh eh bukan ikan bakar tu yg terapung, restoran tu yg terapung. http://matcuoi.com Dah lama nak ke Umbai sbb saya gila ikan bakar, akhirnya sampai juga. Ngee~


Semalam incik bf a.k.a Mr Chipmunk mintak tolong cari kt internet contact no restoran ikan bakar kt Umbai sebab saya ada kelas sampai pkul 5.30pm so takut full house, melongo la kt ctu. Jd saya pn menurut perintah lalu membuat survey & terjumpa la 2 blog, 1 cite pasal restoran terapung tu & lg 1 pasal restoran ikan bakar Pernu beserta contact no masing². Menurut salah seorang blogger tu, ikan bakar kt Pernu lagi sedap & murah tp bila Mr Chipmunk contact, restoran tu belum bukak so book jela kt restoran terapung tu siap dgn order mknn skali.
Alhamdulillah kelas abes awal, sempat la saya melilit tudung. Lalala~ http://matcuoi.com Dalam pkul 5 lebih Mr Chipmunk & Kak & Abg A sampai. Bertolak lah kami ke destinasi. Around 6pm dh sampai, so pegi confirm booking dulu then pegi bazar dekat² ctu. Ramai jugak la. Ktorg beli sate & tauhu bakar sumbat je. Kak & Abg A lak beli murtabak. Then balik ke restoran tunggu waktu berbuka. Part kelakar, tak sabar nk berbuka punya pasal si Abg A nih tgk TV (tempat cmtu biasa la bising so tak dgr sgt pn TV tu) tgh tayang zikir sbenanya, ada tulisan la kt bawah mcm yg azan tu. Diingatnya azan pdhal masa tu belum pn masuk waktu, sempat la bertekak dgn Kak A. Nasib baik tak diteguknya air tu. http://matcuoi.com


Dh azan, sedikit frust sbb air tembikai kegemaranku masam la pulak. Tu yg ada 2 air tu, order nescafe o ais la ganti. Menurut Kak A & Mr Chipmunk, diorg order 2 ikan pari bakar & 1 ikan jenahak masak stim tp yg sampai ke meja 1 ikan pari bakar je lalu Mr Chipmunk pegi bertanyakan hal itu. Sorang kakak yg baik hati ni pun datang, dia cakap order ktorg mcm banyak utk 4 org sbb ikan besar² sbb tu ikan pari tu dia potong & ikan jenahak on the way. Bila sampai ikan jenahak melopong ktorg, besaunya!! http://matcuoi.com Kena buat separuh² so jd 2 pinggan. Semua setuju ikan bakar & pencicah dia sedap, sotong celup tepung juga. And ketam juga boleh tahan. Cuma part ikan stim, org lain cakap sedap kecuali saya. And nasi dia to me keras lah. http://matcuoi.com Memandangkan ikan jenahak itu sgt besau, saya telah dipaksa utk tapau & bawak pulang bahagian ekor, that means we only had half of it. 


Ok time for bill! Guess how much. RM100 only! Dpt diskaun RM5.30. Hihihi.. Murah kan? Saya rasa murah la sbb byk jgk ktorg order, dhla si jenahak tu gedabak punya besau! Okla puas hati. Pemandangan pun best, bole naik atas utk tgk view dari atas tp ktorg naik separuh je. http://matcuoi.com Lepas berbuka ramai yg lepak kt ctu, kebanyakannya dgn family masing² sambil tgk budak² main motor & kereta yg boleh disewa kt ctu. Tp sayang Mr Chipmunk & Kak A both tak bawak diorg nye DSLR. Isk..


Then ktorg pegi pusing bandar Melaka, stop snap gambar jap then terus ke Klebang. Ikut plan nk lepak kt Klebang tp taktau knapa tak jadi, terus ke Alor Gajah utk fetch someone yg nk tumpang ke KL. Berlaku lak misunderstanding, berpusing la ktorg kt tempat sama 2-3 kali. http://matcuoi.com Then terus kembali ke kolej. Masa tu dh pkul 12 lebih sket, cuak gk takot pak guard kunci gate. Bole je ikut diorg blk KL tp satu apa pun tak bawak tp alhamdulillah pak guard takde & pagar pun tak berkunci. Setel. Dan mereka meneruskan perjalanan ke Kajang & KL. http://matcuoi.com


Till we meet again. Already miss them. http://matcuoi.com  


Ok time for piccas yg diambil menggunakan Nokia C7 a.k.a my Si Tujuh. Gambar tak ikut turutan peristiwa ye. 


Bila nk berbuka nih..
Gambar ini dicandid tanpa kebenaran. ;p
Mr Chipmunk
Belah kiri tu separuh drp ikan jenahak yg telah dingap oleh ktorg. Ikan tu sampai lambat so dh makan baru teringat nk snap. Hihih...
Inilah antara hidangannya. Ikan jenahak belum sampai.

Tadaaa!! Inilah dia restoran terapung tu!
Credit: Planet Raksasa

4 otobots membebel:

amranaiman said...

sedapnya :D~~ meleh air liur huhu

bumbleB said...

@amranaiman hehe makruh pose nnt ;p

Datinrockers said...

beshnyer restoran nie..cantikk

bumbleB said...

@Datinrockers ada 1 restoran kt ctu lg best, siap bole bersila :D